Geschiedenis van de club


In 1919 stichtten enkele sportieve leden van de Belgische werkliedenpartij (voorloper van Vooruit) turnkring Willen Is Kunnen, in de schoot van diezelfde partij. Het doel was de lichamelijke ontwikkeling van de vele arbeiderskinderen die Hemiksem rijk was te bevorderen. Daarvoor konden ze aanvankelijk terecht in de lokalen van het Volkshuis.


Na deze pioniersjaren slaagden de leden en het bestuur van de kring in een waar huzarenstuk: op 11 en 12 juni 1932 huldigden ze trots hun nieuwe eigen zaal in, gebouwd door de leden zelf! De locatie tussen de Heuvelstraat en de Statiestraat zou sindsdien de vaste stek worden voor de vele gymnasten.

De turners deden hun naam en motto echter eer aan en na de oorlog bleef de kring naarstig verder groeien. Het trommelkorps zag in 1952 het licht en bestaat vandaag de dag nog steeds! U ziet ze steeds nog aan de kop van de stoet bij de intrede van de Sint. Talrijke afdelingen kwamen er de volgende decennia nog bij, sommige verdwenen ook weer. Verschillende mensen stuwden de kring steeds voort met hun enthousiasme en creativiteit. Ook het huidige nieuwe bestuur bouwt op die prachtige traditie verder.

Op 24 november 1944 sloeg het noodlot echter toe: een Duitse 'vliegende bom' van het type V1 viel vlakbij de zaal en herschiep deze volledig tot puin. Pas in september 1948 kon men eindelijk een nieuw opgebouwde zaal inhuldigen. In deze zaal wordt vandaag de dag nog steeds geturnd. De tuin van de zaal ligt ook vandaag nog heel wat lager dan de omgeving, een stille getuige van de verwoestende kracht van deze bommen.